Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Arbitraire arrestaties en blinde politierepressie: tijd voor gezamenlijk protest! PDF Print Email
Geschreven door SAP-Web op maandag, 04 oktober 2010

Meer dan 250 mensen werden tijdens de betoging op 29 september op brutale manier opgepakt, zonder enige aanleiding. Meerdere vakbondsmilitanten die protesteerden tegen deze arrestaties werden eveneens hard aangepakt door de flikken. Het is triestig op videobeelden die circuleren op het net te moeten zien dat bepaalde vakbondsverantwoordelijken dit hebben laten gebeuren, of erger nog, zelfs meegewerkt hebben met de politieoperatie. We willen hier toch twee elementaire principes in herinnering brengen: het is niet aan de politie om te beslissen wie al dan niet mag deelnemen aan een vakbondsbetoging, en de rol van een ordedienst van de vakbond is ook niet om hulpflik te spelen, maar van de betogers te beschermen tegen mogelijk politiegeweld.

Des te meer daar deze blinde repressie ook mensen uit de arbeidersbeweging trof: mensen van de JOC (Franstalige KAJ), de FGTB-jongeren uit Brussel die werden bedreigd met "preventieve aanhoudingen" en inbeslagname van hun materiaal als ze een kleine, ludieke sensibiliseringsactie niet stop zetten ("desintoxicatie van het kapitalisme), actievoerders van "Keer het Tij" wiens spandioek tijdens de betoging in beslag werd genomen door de politie, enz. Bovendien werden op vrijdag 1 oktober ook meer dan honderd activisten van het No Border Camp "preventief" opgepakt, nog voor ze aan eender welke actie konden deelnemen. Tenslotte blijkt ook dat verschilende journalisten en persfotografen hardhandig werden aangepakt omdat ze gewoon hun job wilden doen.

Deze arbitraire aressties "op het zicht", deze blinde repressie, zijn er op gericht elke kritische invraagstelling van het systeem te kriminaliseren. Ze zijn ontoelaatbaar! Ze zijn er overduidelijk op gericht om mensen angst aan te jagen, en zetten de deur wagenwijd open voor machtsmisbruik door de politie. En dit op een moment waarop we vernemen dat een hoge politiecommisaris, lid van het "Comité P", de politie van de politie, nauwe banden heeft met extreemrechts!

Als we zulke dingen laten gebeuren, dan kunnen morgen alle sociale bewegingen, ook de vakbonden, een doelwit worden van de repressie en de kriminalisering door de politie. We moeten ons er goed van bewust zijn dat in een context van krisis waarin ook de tegenstellingen tussen de klassen, en de sociale strijd, toenemen, ook de tendens naar een Sterke Staat en meer macht voor de repressie-apparaten, toeneemt. Ze zullen geen moment aarzelen om zelfs de meest elementaire syndicale en democratische vrijheden aan te vallen om het systeem te verdedigen. Een stevige reactie, een breed en eensgezind protest van de linkerzijde en alle progressieve en democratische krachten is dan ook noodzakelijk en dringend (SAP-Web)

Foto's: http://linksunten.indymedia.org/de/node/25944

Meer informatie over en foto's en videobeelden van het politiegeweld kan je hier vinden:

http://bxl.indymedia.org

http://www.noborderbxl.eu.org

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/10/02/politie-laat-no-border-camp-geen-dag-met-rust

Video van het politiegeweld tijdens de betoging op 29 september:

http://www.youtube.com/watch?v=ra0b6ZrE6f4

 

 

Naar boven