Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Vakbonden voeren actie tegen Vlaams NVA-minister Muyters. Het zal niet de laatste keer zijn PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op vrijdag, 18 juni 2010

Los van het feit dat NVA de verkiezingen heeft gewonnen in Vlaanderen, zit deze partij al jaren in de Vlaamse regering (Philippe Muyters en Geert Bourgeois). Philippe Muyters is daarin bevoegd voor o.a. Tewerkstelling.

Minister Muyters had met het oog op besparingen gevraagd aan de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) hoeveel zij konden besparen. Een piste die werd voorgesteld was een beknibbeling van zo maar eventjes 38 miljoen € op de Vlaamse aanmoediginspremie.

Waar gaat het over? Binnen de social-profit/non-profit zijn er duizenden werknemers die er voor hebben gekozen om -tijdelijk of definitief- minder lang te werken, met inkomensverlies dat enigzins wordt getemperd door een bijpassing van een RVA-premie plus dus een 'Vlaamse aanmoediginspremie'. Deze premie is het resultaat van twee vorige Vlaamse interprofessionele akkoorden. Hierop nu terugkomen zou niet enkel een aanslag zijn op het inkomen maar zet die akkoorden dus op de helling.

Toen het ABVV in de schoot van de VDAB deze besparingsvoorstellen ontdekten, opgesteld onder de vorm van technische fiches, trokken zij aan de alarmbel en riepen op tot een manifestatie op 18 juni op het Martelarenplein in Brussel in gemeenschappelijk vakbondsfront. Groen! claimde in de pers dat zij de hand hadden kunnnen leggen op deze nota (De Morgen 17 juni) wat natuurlijk onjuist is. In tegenstelling met bv. het Binnenhof in Den Haag (zetel van de Nederlandse regering) waar vrij kan worden gemanifesteerd, was de toegang tot het plein -democratisch- afgegrendeld met friese ruiters en een colonne politiemensen!

De driehonderd aanwezigen van verschillende centrales van ACV-ABVV en ACLVB maakten duidelijk aan de Vlaamse regering dat zij dit niet over hun kant zullen laten gaan. Philippe Muyters verklaarde dadelijk in de media dat de actie toch wat voorbarig was omdat er nog niets concreets is vastgelegd.

Met de besparingen van zowel de federale als de regionale regeringen in het vooruitzicht is hier ook weer waakzaamheid geboden. Nu De Wever het veld is opgestuurd als informateur, zal Muyters er alles aan doen om olie op de golven te gieten en zijn baas niet al te veel in de wind te zetten. Unizo was er als de kippen bij om te zeggen dat de vakbonden een totaal verkeerd signaal lanceren omdat zij de hangmat (sic!) promoten i.p.v. de mensen langer te laten werken. Het programma van de NVA -trouwens een door en door patronaal programma- zegt heel duidelijk dat zij voorstander zijn van de afschaffing van het brugpensioen en...andere vormen van vervroegde uittreding! Muyters voert consequent zijn programma uit!

Eigenlijk was dit de eerste vakbondsactie tegen een NVA-minister. Het zal niet de laatste zijn!

 

 

Naar boven