Agenda

Geen geplande activiteiten.

Populair

Sociaal bloedbad bij Carrefour PDF Print Email
Geschreven door Bruno De Wit op zaterdag, 27 februari 2010

N.a.v. de plannen van de directie van Carrefour om 1672 mensen te ontslaan, 21 vestigingen te sluiten en 7 andere in franchise te geven en de mensen 6à7 % loon te laten inleveren hadden wij een gesprek met Wiske Leemans (BBTK) van de Carrefourvestiging van Mechelen-Noord die gesloten zal worden.

Wat was jullie eerste reactie op de plannen van de directie van Carrefour?

Zoals overal was het een gevoel van verslagenheid. De avond tevoren waren we niet gerust gaan slapen omdat op de bijzonder Ondernemingsraad bijzondere herstructureringen gingen aangekondigd worden. Maar dat het zoveel mensen en zetels betrof , dat hadden we nooit verwacht. De 1672 ontslagen personeelsleden hebben een prijs op hun hoofd staan van 300 miljoen €. Dat is het bedrag dat de directie de komende drie jaar opzij zal zetten om bv de winkels her in te richten, aan te passen en om te vormen. 300 miljoen €! Daar tegenover staat dus het collectief ontslag van die 1672 personeelsleden. We vinden dit‘degoutant’ om mensen te laten afvloeien om de winkels te verfraaien.

Wat was de reactie van de collega’s?

We waren met 30 à 35 samen in de kantine en beseften eerst niet dat de boel al eind juni zou gesloten worden. Dit drong in eerste instantie nog niet door. De baas las een typebrief voor van de directie van Carrefour waar collectief ontslag in stond vermeld. Dit was een slag in de maag. We hadden het idee dat wanneer het plaatselijk huurcontract zou aflopen we naar de vestigingen van Zemst of Lier konden verhuizen. Dat is dus van de tafel geveegd. En daar zijn we dus absoluut niet gerust in.

De sfeer was bij Carrefour al geruime tijd gespannen tussen de directie en het personeel en hun vakbonden.

Vroeger konden de vakbonden beter praten met de directie van GB. Het waren onderhandelingen met ‘geven en nemen’, we staakten een paar keer en dikwijls was het probleem opgelost. Vanaf dat Carrefour in de plaats is gekomen, was er geen discussie meer mogelijk. Het zijn echte ‘je m’en foutisten’ die absoluut geen rekening houden met de vakbonden. Mails bleven onbeantwoord. Dit was echt ‘degoutant’. En nu blijkt dat ze 1 miljard € hebben doorgesluisd naar Frankrijk. En nu tonen ze aan dat ze een ‘arm bedrijf’ zijn en betalen ze geen belastingen. Dit is de fout van onze regeringen. Zij geven grote cadeau’s aan de multinationals en lopen vervolgens weg met ons geld, op de kap van de gewone mensen.

Jullie komen nu in actie?

De acties zijn woensdag afgesproken ook al was de atmosfeer eerder koel en vloeiden er tranen. De meeste wilden de winkel gewoonweg sluiten, maar we moesten de slag eerst nog wat verwerken. Maar hoe langer het aansleept, hoe minder zin de meeste collega’s nog hebben om nog verder te werken. Ik heb vandaag nog de ronde gedaan bij de collega’s om te polsen naar hun actiebereidheid en de mensen op te roepen voor de nationale actiedag van zaterdag.

Is deze operatie van Carrefour een voorbode om bij andere bedrijven hetzelfde te doen?

Met de start van ‘de Blauwe Toren’ in Brugge hebben we al kunnen vaststellen tot wat de directie in staat was. Ze hebben deze supergigant versast naar een paritair comitee 202 , wat lager is dan de huidige hypermarkten. Ze hebben toen een ‘kleine bom’ gegooid, maar de grote moest nog vallen. Want diegenen die het geluk zullen hebben om naar andere Carrefourvestigingen te kunnen gaan werken zullen moeten inleveren. Het PC is dé regel van Carrefour: bv de vakantiedagen voor de jaren dienst worden afgeschaft. Het wordt dus voor iedereen inleveren als men het geluk heeft om te mogen blijven.

Is er solidariteit van andere vestigingen?

De directie van Delhaize aan de overkant van de straat aast al op de klanten van ons nu zaterdag(lacht cynisch)

Op dit moment is de solidariteit nog beperkt. “Als dit bij Carrefour kan en men kan nog lager gaan dan kan het wel eens de beurt zijn aan ons” hoor je bij collega’s van andere bedrijven binnen onze vakbond. Het is duidelijk dat de andere supermarkten proberen om nog lager te gaan, ook bij Colruyt.

Wat denk je bij al de bedragen die in media worden uitgebracht (belastingvoordelen, notionele intrest,..)?

Dat zijn de cadeaus van de regering die met het gewone volk niets inzit. Zo nam Carrefour ooit GB over met 24.000 personeelsleden. Maar wat stond daar tegenover?

Er werden geen vaste contracten meer afgesloten, maar enkel deeltijdse: 3 maand tot 6 maand. Maar steken zo per maand 500 €/deeltijdse sociale lastenvermindering in hun zak. Zo werd de ene deeltijdse door de andere vervangen. Daar heeft Carrefour dus jaren van kunnen genieten.

Het houdt niet op met Opel, Inbev, DHL,..

Het zijn steeds de aandeelhouders die schuld treffen. Maar hier bij Carrefour is het erger dan wanbeheer.(kwaad) Zo stapelen er zich hier paletten met goederen op in de hangars die wij niet besteld hebben maar die van hogerhand gewoonweg worden gedropt. Zo staat hier onverkoopbare wijn van 250€ per fles die geen kat kan kopen! Dit slapend kapitaal staat hier weg te rotten en zo is het gemakkelijk om een bedrijf naar de ‘kloten’ te helpen!

Er is niets in vernieuwing geïnvesteerd, zelfs de lamp van de‘f’ van Carrefour in St.-Pieters Leeuw is stuk en wordt niet vervangen!

Welke toekomst is er voor Carrefour?

Er is een toekomst mogelijk als de directie haar geld zou investeren en niet naar de aandeelhouders zou versassen. Want de echte problemen worden niet aangepakt: te duren huurcontracten, te veel organisatorische fouten, geen commercieel plan en 1 miljard € wordt versast i.p.v. te investeren!

Tot morgen aan het picket en nog veel succes!

Interview Bruno De Wit

26 /2/2010
 

Naar boven